Valkerij benodigdheden

ValkerijbenodigdhedenValkerij benodigdheden

KerkuilskuikeninformatieKerkuil (Tyto alba)

0 - 2 weken
De kerkuil moet in een klein stevig bakje zitten, omdat hij/zij nog kaal is moet hij op temperatuur gehouden worden d.m.v. een warmte lamp, en eventueel van onderop door een kruik of andere warmers. ( nooit rechtstreeks hierop plaatsen!!) De temperatuur dient 35 graden te zijn. Als het te warm voor de kerkuil wordt, dan zie je dit vanzelf: zijn bekje gaat steeds open. Met 10 tot 14 dagen beginnen de oogjes open te gaan, en tegelijkertijd gaan ook de klauwen uitzetten, dus dit is het moment om de kuikens te ringen. Met een week of twee mag de temperatuur terug naar ongeveer 30 graden celsius, en kan het aantal keren voeren terug van 4x naar 3x per etmaal. Als hij bang is, gaat hij lekker zitten “blazen”

Voedsel
Per keer weinig voeren, 4 x per etmaal. Nooit overvoeren. Dit is het beste te testen/voelen onder in de buik. Als deze wat strakker gespannen staat, heeft de uil genoeg gegeten. Niet doorvoeren dan. Het voedsel moet bestaan uit “schoon voedsel”, b.v. hamster zonder darmen en maag, dijbeen van eendagskuikens, konijn. Het voedsel mag niet te nat zijn (babyhamsters zijn vrij nat) Altijd wegen voor en na het eten, om te weten wat er gegeten is, en om ondergewicht op tijd op te merken.3 - 4 weken
Met ongeveer drie weken zijn de oogjes geheel open. Degene die hij als eerste ziet zal hij zien als zijn soortgenoot. Voor een goede imprint uil is dit dan ook een mens. Met drie weken mag de temperatuur terug naar ongeveer 25 graden, en met vier weken mag de lamp boven de vogel weggehaald worden.

Voedsel
Nog steeds met de vingers voeren, kleine stukjes, maar wel ook met kleine botjes erin b.v. dijbeentje van een eendagskuiken. Altijd goed kijken wat de uil aankan, en wil. Als je langs de snavel wrijft, en hij gaat happen, dan heeft hij honger. Nooit dwingen om te eten, en de onderbuik goed in de gaten houden: dat is het meetpunt voor voedseltoediening. Als de uil gezellig gaat zitten fluiten, dan heeft hij voldoende gegeten.5 - 7 weken
Gaat nu af en toe staan. Let er op dat de pootjes niet te ver uit elkaar schuiven!
Met een week of zeven zal de uil steeds meer gaan wapperen met zijn vleugels; hok en kamer zitten dan onder de pluisjes.

Voedsel
Tot en met 6 a 7 weken moet de uil voedsel uit de hand blijven krijgen. Steeds grotere stukjes voeren (drie keer per dag), met botjes, maar ook wat vel en haren. Zodra er botjes e.d. gegeten worden, zul (moet) je ook een braakbal vinden.8 - 11 weken
Met 8 weken zal het gewicht van de uil gaan teruglopen, hij gaat minder eten. Het bloed in de pennen trekt nu terug. Probeert nu ook wat omhoog te wippen/vliegen, het is nu raadzaam om het voorlopige hok van boven zodanig af te sluiten b.v. met grof gaas, dat hij niet onverwacht kan ontsnappen. Met een week of 9 zal de uil ongeveer twee meter kunnen vliegen, en dat zal nu erg hard gaan. Het wordt dan rond de tiende/elfde week tijd om naar de volière buiten te gaan, ook om eventuele verkoudheid te voorkomen. Wel is het nodig om een nachthok in de volière te hangen waar hij kan schuilen/slapen. In het begin alleen overdag buiten zetten om te wennen, maar met elf weken is hij sterk genoeg om ook ’s nachts buiten te zijn.

Voedsel
Deze drie weken absoluut niet uit de hand laten eten, maar het voer in een bakje in zijn hok/bak zetten. Probeer het zo te doen, dat hij niet ziet dat jij dit er inzet. Op deze manier voorkom je dat de uil teveel gericht is op het eten uit de hand. Het voorkomt ook het gedag van schreeuwen bij het zien van een hand12 - 16 weken
Met twaalf weken mogen de schoentjes pas aan. Dit is ook om alvast te wennen. In het begin zal dat inderdaad wennen zijn, en zal er flink gepikt worden… Pas met zestien weken mogen de riempjes/draal en langveter bevestigd worden. Gebeurt dit eerder, en de uil vliegt af, dan is er grote kans op beschadiging van de pootjes.

Voedsel
Vanaf nu weer gewoon uit de hand eten geven, ook met botjes/vel/haren. Knip b.v. een hamster in drieën. Hoeveelheid voedsel aanpassen. Het eten van botjes/vlees is erg belangrijk, variatie ook!


En nu is het starten met samen wandelen, oefenen en trainen!

© 2002-2019 Yarak. Alle rechten voorbehouden.
Yarak® is een geregistreerde handelsnaam.